pijl

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid, zwaar gevoel, pijn en beperkingen in de beweging. Beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

De oorzaken voor het ontstaan kunnen heel divers zijn, bv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, trauma, het dragen van een prothese, een infectie, spataderen en medicatie gebruik. Dit zijn allen oorzaken van secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem is vaak aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt.

Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

- lymfeklierdissectie (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies).

 • bestraling van oksel, bekken of lies
 • Ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen.

 

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan. De verschijnselen komen overeen met die aan de benen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

 • Compressietherapie (o.a. zwachtelen)
 • Manuele lymfdrainage
  (een massagevorm waardoor de afvoer van lymfevocht gestimuleerd wordt)
 • Oefentherapie
 • Voorlichting over huidverzorging, het verzorgen van wonden en littekens
 • Zelfmanagement om de oedeem thuis optimaal gereduceerd te krijgen
 • Lymftaping
 • Littekenbehandeling