pijl

Klachten veroorzaakt door het Sacro-Iliacaal gewricht (SI-gewricht)


SIG

De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. Dit veroorzaakt pijn onderin de rug die kan uitstalen naar de bil en het bovenbeen.
U herkent klachten veroorzaakt door het SI-gewricht aan de volgende symptomen:

  • U heeft pijn onderin uw rug, net naast het midden.
  • Uw pijn kan uitstralen naar de bil, lies en/of bovenbeen
  • Uw klachten kunnen toe nemen van zitten, staan, bukken of lopen
    si

Diagnose
Het verhaal van de patiënt in combinatie met de vijf provocatie testen van Van Der Wurff doen klachten van het SI-gewricht vermoeden. Van de vijf provocatie testen moeten er minimaal drie uw herkenbare klachten provoceren.

Verder kan indien nodig onder röntgen doorlichting een proefblok in het SI-gewricht gegeven worden. Als de voor de patiënt herkenbare pijn tijdelijk verdwijnt als gevolg van deze injectie kan gesteld worden dat het SI-gewricht de bron van de klacht is.

Behandeling
1. Manuele therapie
2. Injectie therapie

Manuele Therapie
Klachten veroorzaakt door het SI-gewricht zijn doorgaans goed behandelbaar met Manuele therapie. Indien Manuele therapie onvoldoende effect heeft kan er gekozen worden voor een infiltratie van het SI-gewricht met corticosteroïden.

Injectie therapie
De procedure van een injectie in het SI-gewricht is als volgt en wordt ten alle tijden uitgevoerd door een anesthesist:

U ligt op uw buik op de behandeltafel. Eerst ontsmet de arts uw huid, op de plaats waar u de injectie krijgt. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts een zeer dunne naald in het SI-gewricht. Vervolgens spuit hij wat contrastvloeistof in om te controleren of de naald zich op de goede plaats bevindt.

Dan spuit de arts een combinatie van een plaatselijk verdovingsmiddel (Lidocaïne 2%) en een ontstekingsremmer (Decadron) in. Het kan zijn dat de pijn hierdoor even opgewekt wordt.

Direct na de injectie kan de pijn enkele uren wegblijven. Afhankelijk van de inwerking van de ontstekingsremmer blijft de pijn langere tijd weg.

Heeft u vragen dan helpen wij van DTC fysiotherapie Zwolle u graag verder.