pijl

Klachten veroorzaakt door het heupgewricht

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Kenmerkend is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen.

heup

Op basis van alleen demograļ¬sche ontwikkelingen is de verwachting dat het absolute aantal personen met artrose tussen het jaar 2000 en 2020 met bijna 40 procent zal stijgen.

Kenmerkend voor artrose van de heup is het ervaren van pijn, stijfheid en op den duur achteruitgang in dagelijks functioneren, die vermoedelijk veelal ontstaat door het steeds minder gaan bewegen als gevolg van de pijn. Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid in de heup, verminderde spierkracht van de omliggende spieren, een gevoel van instabiliteit en crepitaties (knappend gevoel en/of geluid in de heup).

U herkent klachten van uw heup aan de volgende symptomen

  • U ervaart pijn in de lies en soms de bil
  • Uw pijn straalt soms uit naar de binnenzijde van uw knie
  • U ervaart startpijn bij gaan staan en gaan lopen
  • U ervaart moeite met hurken en traplopen

Bovenstaande klachten beginnen meestal geleidelijk. De eerste klachten die optreden zijn pijn en stijfheid, vooral bij het opstaan uit een bed of stoel.

Diagnose
Het verhaal van de patiënt in combinatie met een röntgenfoto bevestigen de klachten veroorzaakt door het heupgewricht. Op de röntgenfoto wordt een versmalde gewrichtsspleet, osteofyten (botwoekeringen) en subchondrale sclerose (verhoogde botdichtheid als gevolg van overbelasting) waargenomen.

heup2

Behandeling
Uit onderzoek is gebleken dat een combinatie van manuele therapie, oefentherapie en advies effectief is bij patiënten met artrose van de heup. Het doel van de behandeling zal zijn het verminderen van de pijn en het behouden dan wel het vergroten van de mobiliteit van het heupgewricht.
Wanneer bovenstaande behandeling niet aanslaat en u te veel beperkt bent als gevolg van de klachten kan een nieuwe heup tot de mogelijkheden behoren.