Meteen op uw eerste afspraak bij DTC beginnen we met uw diagnose. Daarin stellen we gezamenlijk vast wat de oorzaak van uw klachten is.

Waardoor worden uw klachten veroorzaakt?

Het vinden van de oorzaak van klachten aan het lichaam is niet eenvoudig. Hoewel elke aandoening zijn eigen kenmerken heeft, is er ook veel overlap. Zo is het soms lastig in te schatten of klachten in het been veroorzaakt worden door het heupgewricht, of bijvoorbeeld door een hernia. Door onze ervaring met aandoeningen veroorzaakt door de wervelkolom herkennen wij in veel gevallen een patroon in wat uw vertelt. Hoe lang heeft u de klachten en waardoor worden uw klachten veroorzaakt? Welke factoren verergeren of verminderen de pijn? Heeft u deze klachten eerder gehad? Wat betekend de klacht voor uw dagelijkse activiteiten? Het antwoord op deze vragen leidt tot een voorlopige diagnose. Vervolgens zullen we enkele fysieke testen doen om te achterhalen of de uitkomst van de testen de voorlopige diagnose bevestigen. Zo komen we tot een werkdiagnose die we als basis gebruiken voor het behandelplan. Dit behandelplan is dus altijd afgestemd op u als persoon en zal zo nodig aangescherpt worden in het beloop van het behandeltraject.

DSC_0834

Een belangrijk onderdeel van de diagnose is het maken van een inschatting van de belemmerende factoren voor herstel. We hebben allemaal wel eens rugpijn of een keer iets buitensporigs gedaan, waardoor we fysieke klachten hebben. Deze klachten gaan normaal gesproken vanzelf over.
Belemmerende factoren voor herstel zijn zaken die een normaal herstel in de weg staan. Zo kan er een gewricht geblokkeerd zijn, kan er een tussenwervelschijf beschadigd zijn of kan er sprake zijn van een te hoge werkdruk dan wel stress. Als het goed is zijn de belangrijkste belemmerende factoren voor herstel in uw persoonlijke geval bekend na het onderzoek.
Als praktijk zijn we gespecialiseerd in het stellen van de mechanische diagnose van wervelkolom gerelateerde klachten. Te denken valt aan klachten van de nek of lage rug, maar ook uitstralingsklachten naar hoofd, arm of been vinden vaak hun oorsprong in de wervelkolom.
Wij kunnen in de meeste gevallen vaststellen of uw klachten hun oorsprong in de wervelkolom bevinden. Is dit het geval, dan kunnen we aangeven welke behandeling het meest zinvol en effectief is bij uw klachten. In veel gevallen kunnen we een operatie voorkomen, zal de pijn verminderen en de bewegingsvrijheid toenemen.

Twijfelt u of u een hernia heeft, of twijfelt u of een behandeling in uw geval effectief kan zijn, neem dan gerust contact met ons op. Ook voor second opinion kunt u bij ons terecht.

  • Waardoor worden de klachten veroorzaakt?
  • Zit er een patroon in uw klachten?
  • Samen met u stellen we een specifiek plan voor uw behandeling op

Als het nodig is, verwijzen we u…

  • En als jullie weinig voor me kunnen doen…. Het kan voorkomen dat we u niet met succes kunnen behandelen. Een van onderstaande redenen zou daar de oorzaak voor kunnen zijn.
  • U geeft uw lichaam onvoldoende de mogelijkheid te herstellen. Wij zullen u adviseren bepaalde activiteiten juist wel of niet te ondernemen.
  • U heeft een aandoening die te fors is om op korte of middellange termijn te herstellen. Dit zien we soms bij ernstige rug problematiek zoals een hernia of stenose. Hoewel de meeste hernia’s met succes te behandelen zijn, is de schade soms te groot. We geven u dan gericht advies. Door de jarenlange samenwerking met verschillende rug klinieken hebben we kennis van de mogelijkheden en locaties voor bijvoorbeeld pijnbestrijding of een operatie. We zullen u in zo’n geval adviseren naar uw huisarts te gaan en de huisarts desgewenst per brief inlichten over onze diagnose en advies voor vervolg behandeling.
  • Wat als de oorzaak van uw klacht niet in het bewegingsapparaat zit. Wij zullen u adviseren naar uw huisarts te gaan en desgewenst lichten wij uw huisarts in.

10-03-hernia-discal-lumbar

Enkele medische termen van aandoeningen van de wervelkolom waar we veel ervaring mee hebben.