pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Rug Expertise
  5. /
  6. Werkwijze

Onze werkwijze

Het stellen van de juiste diagnose vergt expertise en uitgebreid onderzoek. Bij het eerste consult nemen wij dan ook ruim de tijd om naar u te luisteren, uw klachten te inventariseren en te onderzoeken. Naar aanleiding hiervan kunt u van ons eerlijk en gericht advies verwachten.

Hoewel elke aandoening zijn eigen kenmerken heeft, is er ook veel overlap. Zo is het soms lastig in te schatten of klachten in het been veroorzaakt worden door het heupgewricht, of bijvoorbeeld door een hernia. Door onze ervaring met aandoeningen veroorzaakt door de wervelkolom herkennen wij in veel gevallen een patroon in wat uw vertelt. Hoe lang heeft u de klachten en waardoor worden uw klachten veroorzaakt? Welke factoren verergeren of verminderen de pijn? Heeft u deze klachten eerder gehad? Wat betekent de klacht voor uw dagelijkse activiteiten?

Een belangrijk onderdeel bij het stellen van een diagnose is het maken van een inschatting van de belemmerende factoren voor herstel. Belemmerende factoren voor herstel zijn zaken die een normaal herstel in de weg staan. Zo kan er een gewricht geblokkeerd zijn, kan er een tussenwervelschijf beschadigd zijn of kan er sprake zijn van een te hoge werkdruk dan wel stress. Na het onderzoek zijn de belangrijkste belemmerende factoren voor herstel in uw persoonlijke geval bekend.

Het antwoord op deze vragen leidt tot een voorlopige diagnose. Vervolgens zullen we enkele fysieke testen doen om te achterhalen of de uitkomst van de testen de voorlopige diagnose bevestigen. Zo komen we tot uw diagnose die we als basis gebruiken voor het adviesrapport wat we u per mail zullen doen toekomen. Hierin geven we aan of er een indicatie is voor fysiotherapie, manuele therapie of McKenzie therapie.

Soms is de schade of irritatie aan de rug echter van dien aard dat er geen therapie indicatie is. Dit zien we soms bij ernstige rug problematiek zoals een hernia of stenose. Hoewel de meeste hernia’s met succes te behandelen zijn, is de schade soms te groot. We geven u dan ook gericht en eerlijk advies. Wij zullen u in dat geval adviseren naar uw huisarts te gaan en wij stellen deze per brief op de hoogte van onze diagnose en advies voor vervolg behandeling.

Enkele medische termen van aandoeningen van de wervelkolom waar we veel ervaring mee hebben.