pijl

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie nog een vier jarige een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en vooral van de wervelkolom. Hij ziet de verbanden tussen de wervelkolom en armen en benen. De manueel therapeut kent specifieke technieken om in beweging beperkte gewrichten beter te laten functioneren. Dit door middel van mobilisatie (beweeglijk maken) of manipulatie (kraken).

Eerst de intake

Een behandeling begint meestal eerst met een intake. Daarna volgt de therapie. Wat kunt u verwachten bij een intake? We stellen aan de hand van een vraaggesprek en een onderzoek vast wat de oorzaken en de aard van de klachten zijn. Vervolgens besluiten we samen met u welke behandeling zinvol is. We maken daarna een vervolgafspraak voor de behandeling.

Dan de behandeling

De behandeling bestaat uit het verbeteren van het functioneren van uw gewrichten. Daarbij maken we vaak gebruik van twee technieken:

  • Passieve mobiliserende bewegingen. We vergroten daarbij de beweeglijkheid van uw vastzittende gewrichten door lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen.
  • Gedoseerde impulstechnieken. Hierbij bewegen we de gewrichten wat sneller. Soms kunt u daardoor een knappend of krakend geluid horen.
    De effecten van manuele therapie merkt u vaak direct: de pijn neemt af en u voelt een verbetering van uw bewegingsvrijheid.